Isnin, 17 Disember 2012

{ TUTORIAL : CLIPPING MASK MASUKKAN GAMBAR DALAM LAPTOP }



Tumblr_mezfy9mdry1rhu45jo1_500_large

Assalamualaikum,,

today. .saya nak kongsi dengan korang macam mana nak buat clipping mask.contohnya macam header saya tu,nampak tak gambar saya ada dalam tv tu,harap korang boleh faham la ekk .. 


  • Photoshop cs3 > File > Open > Pilih gambar yang sesuai (cth : laptop , handset , bottle dll )
  • File > Open > Gambar anda > Drag kan gambar anda kedalam layer background.



  • Letakkan gambar anda atas gambar laptop ( sila lihat gambar )



  • klik pada object mata pada layer gambar anda (untuk hide gambar anda)



  • klik pada layer background > ambil Polygonal Lasso Tool > tekan Caps Lock > buat lakaran pada skrin laptop.



  • lepas siap lakar > klik ctrl + J > then dia akan ada satu layer atas layer background



  • Tadikan korang klik mata untuk layer gambar korang so sekarang korang untick balik,then klik pada layer gambar korang tu pastu rightklik,korang pilih Create Clipping Mask.



  • Then dia akan jadi macamnie,tengok gambar korang kat laptop tu,pastu korang tekan ctrl sambil klik ketiga-tiga layer yang ada,right klik pastu pilih merge layer,,ohh ya ..  sebelum tu kalau korang nak edit-edit ke,korang boleh right klik dekat layer gambar then pilih Blending Option.



  • nampak tak dekat kotak layer tu,dia dah jadi 1 kan,so korang boleh la save..





THIS IS THE RESULT




3 ulasan:

sohibul mikrat berkata...

ArtikeL menaRik ni Gan..
Http://ripcurl-crom.blogspot.com

Siti Nurazwaniza berkata...

saya tag awak :)

http://sitinurazwanizalife.blogspot.com/2012/12/segmen-blog-chomel.html

jom join !

Seu Leira berkata...

@Siti Nurazwaniza

thanks . . dah join :)

 
All right reserved by seuleira @copyright protected