Sabtu, 8 Disember 2012

{ TUTORIAL PHOTOSHOP : MAKE GOLD TEXT }


Tumblr_mek22lrdts1qe49wpo1_500_large

Bismillahirahmanirahhim . . salam . . hari ni sue nak buat satu tuto yang menggunakan photoshop.FYI sue guna PSC3 tapi mana-mana version pon sama ja kot.. so lets get started !


1) macam biasa la kan , nampak tak kotak merah tu . . just ikut yg dalam kotak k .


2)  ambil text tool > pilih tulisan Hobo > tulis ayat korang


3) Right klik text layer > tengok dekat kotak merah yang no.2 > pilih blending option > klik dekat gradient overlay


4) yang nie korang kena tengok betol-betol taw. .

 * double klik kotak merah sebelah kiri .Then dia ada kluar kotak warna kan.Dekat colour tu korang tulis      #ffe898

* lepastu double klik kotak merah kanan plak.dekat colour tu korang tulis # d18f0f


5) Tadaaa. . jadik tak macam nie ? kalau tak jadi korang ikut balik step 4 tu . .pastikan jadi macam nie tau.

   * okew bila dah jadi tu korang klik OK .
   *tukar style kepada reflected.


6) tick Bevel and Emboss,tukar sume yang sue buat kotak merah tu.


7) Yang nie untuk  texture . Korang ikut je yang petak merah tu.


* lepas dah ubah pattern tu,korang ubah Scale dan Depth pulak . . tengok kotak merah tu.


8) Tick Outer Glow . . macam biasa ,ikut je kotak merah tu.Lepas dah siap ikut semua step,boleh lah klik button OK tu . . U are done ..



TADAAA. . Inilah hasilnya . .jadi tak ? kalau tak jadi sila comment . . :)





3 ulasan:

fadzlun aqilah berkata...

kat mana nak download software nie ? dah puas tanye google .. sume nye xbole .. :(

D i n berkata...

@fadzlun aqilah hehe tulis je photoshop cs6 portable download mesti ade la :)

D i n berkata...

owh mcm ni hehe :D nice tutorial

 
All right reserved by seuleira @copyright protected