Rabu, 22 Mei 2013

Tutorial design stylish wallpaper

Salam,,

memandangkan sue dapat feedback yang agak memberansangkan tentang wallpaper yang sue design sendiri tu so sue akan buat satu tutorial yang simple , sebenarnya tak susah pun tapi korang kene la gunakan idea korang sendiri nak edit style mcm mana yew.. sekarang korang harus dan patut ikut tuto kat bawah nie dulu sebelum mulakan sesi mengedit

Pertama : Cara untuk mengetahui size dekstop

Cara nie hanyalah untuk Window 7 sahaja yew ,untuk window lain sila google sendiri .

Cara yang paling senang pegi sini http://www.whatismyscreenresolution.com/

Cara pertama :-
  • Control Panel > All Control Panel Items > Display > Adjust Resolution (bukan nak adjust pun hanya nak tau berapa size dekstop ) :)
Cara kedua Cara untuk mengetahui size dekstop
  • Start > Taip Adjust Screen Resolution 
korang akan jumpa seperti gambar dibawah :-


jumpa tak ? size dekstop sue 1366 x 768 ..

Kedua : Design wallpaper menggunakan Photoshop 

Photoshop Cs3 (Version apa-apapun same je kot)
  • File > New

> Lupa nak kotakkan yang background tu , korang buat TRANSPARENT yew ..
  • Then korang cari la background yang berkenan di hati , tak pun boleh je buat colour plain , atas kreativiti korang yew ..
  • contoh yang sue buat , cari background dekat google jew ..

  • Lepastu korang pandai-pandai la edit yew , sebenarnya nak edit cun-cun punyer banyak guna brushes.
Ketiga : Cara buat kotak-kotak kecil untuk icon

contoh :-



Let's get start !!


TIPS : untuk dapatkan bentuk kotak icon yang sepadan dengan icon , sue sarankan korang buat then save pastu try jadikan dekstop background , kalau tak cantik korang edit balik sampai la bentuk tu terbentuk dengan cantik , maksudnya icon tu muat-muat je dengan kotak .. Faham kan ? kalau tak faham tanya yew ,sue pun buat benda yang same untuk dapatkan wallpaper dekstop yang sue inginkan . >_<
  • dekat bawah nie contoh yang dah siap ,

  • Sory sebab tak tunjuk satu-satu cara untuk edit,sebab korang kena guna kreativiti sendiri , dan sue tak larat nak prinscreen sume cara edit , banyak sangat cara dia . .
TIPS : untuk memindahkan icon folder korang, korang kene ikut step dibawah supaya icon folder korang boleh di alihkan mengikut tempat yang korang nak letak tu .



Time to FREEBIES .. Yeayy!!


http://i.imgur.com/8YVN5B7.png










4 ulasan:

maria firdz berkata...

Ok.. Nice.. De msa leh xplore dan try nnt.. :-)

D i n berkata...

thanks for the tutorial !!! hehe gitu rupanya nk try jgak la :D

Mimi afiqah berkata...

akak tolong saye,,aritu saye tercabut plug komputer pastu bile saye buka semule semue setting internet abis lari pastu tak leh buke macam ne kak,,laptop boleh je main internet

Seu Leira berkata...

@Mimi afiqahsetting internet ke yg lari ? jadi cmne ek ?

 
All right reserved by seuleira @copyright protected