Sabtu, 26 Oktober 2013

Senarai software yang menumpang dalam laptop [siri 1]

Assalamualaikum..

Nak share software yang sue pernah install and software yang wajib and software yang sue selalu guna and software yang berguna andd ??? oke takde dah muehehe



Hah..amekaw nie la senarai software yang antaranya sue masih guna sampai sekarang n then ada jugak sue install pastu uninstall balik sebab macam memberatkan laptop dan tak berguna sangat / jarang guna.


Oke first nak review pasal sofware yang sue install and guna sampai sekarang .. yang basic-2 macam google sue tak review la okehh 

tapi kali nie nak review 3 je dulu , nanti sue update :)

1.Freemake video converter

Fungsi :
- untuk converte video dalam bentuk AVI, MP4, WMV, MKV, FLV, 3GP, MPEG, DVD, Blu-ray, MP3, iPod, iPhone, iPad, PSP, Android, Nokia, Samsung, BlackBerry. 
- Size 14,29MB 
- Percuma
Windows XP/Vista/7

Pendapat :
- sue sarankan install lah software nie , sebab ade sesetengah software kalau nak converte video mesti kene online dulu , leceh la kalau takdak wifi time tu kan , dan software ini tak perlukan online / wifi bile-2 je boleh converte.Interface dia pun sangat comel .. sukee >_<

Printscreen:

Credit : Google


2.Snipping Tools

Credit : Google

Fungsi :
- Printscreen dekstop

Pendapat :
- senang nak guna dan kita boleh crop je mana-2 part yang kite nak dengan senang then save kat mane nak.

printscreen:

Credit : Google


Credit : Google

Create HD quality stunning videos for YouTube
Credit : Google

Fungsi :
- rekod apa-2 aje pada screen laptop
- Kesan kursor dan  webcam

Pendapat :
- senang nak guna , boleh tetapkan bahagian mana yang nak kite rekod video tu , oke la.


setakat nie software yang penting itu aje , macam photoshop , photoscape semua dah tau kan terasa malas rajin plak nak review , ekeke oke kat bawah nie senarai software yang mungkin korang rasa / terasa nak install , tapi sila gugel sendiri yew fungsi advance dia , biasalah orang rajin memang macam nie muehehe.

1.Comodo Dragon (Browser *adik beradik Google Chrome)
2.Vmware Player (untuk boot OS lain tanpa kacau window sedia ada)
3.Bsplayer (video/music player)
5.rainlendar (kalendar + nota peringatan) 
6.teracopy (untuk melajukan proses copy/paste)
7.kmplayer (video/music player)
8.mpcstar (video/music player)
9.zune (mp3 player)
10.zune (skin pack)









Tiada ulasan:

 
All right reserved by seuleira @copyright protected