Jumaat, 20 Disember 2013

Cara nak tahu antivirus yang kita guna berfungsi ataupun tidak

salam ,, nak share satu teknik bagaimana cara kita nak tahu samaada antivirus yang kita guna,yang kita duk update sokmo-2 tu berfungsi ataupun tidak.Antivirus tu kita duk update sokmo tapi langsung tak berfungsi , ataupun dia kluar notification menyatakan ada virus tapi virus tetap ada , maksudnya virus tetap ada walaupun dah di scan .. 

Teknik nie sue baru je belajar semalam , dalam kuliah subjek Information System Security . Best tau dalam subjek nie kitorang akan belajar cara nak hack ,, awww *tak sabar
Oke kawan-2 moh le ikut step demi step , tak susah pun ..senang sangat-2 .

1. First skali silalah buka notepad korang , kemudian copy dan paste code dibawah pada notepad.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Sila rujk gambar dibawah 


2. PENTINGG!! save kan file tadi dengan nama EICAR.COM , dan save kan pada Folder MY DOCUMENT.


3. Step terakhir , jika terdapat notification/pop up/mesej daripada antivirus , itu bermakna antivirus yang korang duk update tu berfungsi dengan jayanya , TAPI kalau tak keluar sebarang notification/pop up/mesej itu bermakna antivirus korang tidak berfungsi pun selama korang install , so apa lagi silalah uninstall bagi yang tidak berfungsi :)


P/S : Sue menggunakan antivirus 360 Internet Security , dan setakat nie masih berfungsi dengan jayanya , sebab apabila dia dapat detect virus , antivirus nie akan terus padam virus tersebut :)

Nak jugak ? nah sila DOWNLOAD


 
All right reserved by seuleira @copyright protected